woensdag 10 juli 2019

Dienend of belemmerend?

In mijn vorige Blog had ik het over 'je meest overheersende gedragspatronen'. Onbewuste besluiten over te vertonen gedrag in bepaalde situaties, meestal tijdens je jeugd gevormd.


Is dat nu zo erg, dat we allemaal een bepaald karakter hebben met scherpe kenmerken, of juist niet. Misschien heb je ervoor gekozen om een leider te zijn, of onzichtbaar en mee te gaan met de groep. Je bent een drammer en krijgt altijd je zin, of andere uiterste, je geeft altijd toe. Je bent emotioneel en kan niets voor je houden of je houdt veel afstand en laat weinig van jezelf zien.

Eerst benoemen
Ik noemde mijn voorbeeld: weerstand opbouwen en laten zien. Een ander overheersend gedragspatroon van me is ‘mijn best doen’. Heb ik er last van? Of helpt het me juist? In de opleiding leerden we eerst de meest overheersende gedragspatronen te herkennen en daarna te benoemen wat ze voor je doen. Welke is het meest belemmerend? En welke het meest dienend?

In mijn geval bleek na intern onderzoek en uitvragen bij elkaar, dat mijn weerstand me de meeste problemen opleverde. Die is sociaal ook het minst geaccepteerd. Maar mijn best doen, dat heeft me meestal overal wel uitgekregen. Dus de weerstand was het meest belemmerend en ‘mijn best doen’ het meest dienend. Bij iedereen is dat anders. Je kunt ook zo je best doen dat je in een burn-out belandt bijvoorbeeld, dan wordt dit geragspatroon juist belemmerend.

Andersom?
En kan het ook andersom? Kan je belemmerende gedragspatroon je ook helpen? Vroeger wel, het was immers een overlevingsmechanisme. En nu? Ik zeg altijd maar; als je moet vechten, bel je mij. Is er een conflict? Lekker duidelijk, ik ga er vol in. Rechtszaak? Ik win ‘m. Is je onrecht aangedaan? Ik benoem het feilloos. Is er iets met mijn gezin: ik kom ze redden. Dus ja, daar is het erg helpend. Ik had achteraf gezien advocaat moeten worden. Maar goed, de advocaten met wie ik heb samengewerkt, leerden me dat er naast het gevecht ook nog andere strategieĆ«n zijn.

En waarin is mijn dienende gedragspatroon zo helpend? Ik doe mijn best, altijd laten zien dat ik het goed voor heb, en altijd aan mezelf werken. Hoe kan ik iets oplossen? Hoe kom ik eruit? Meestal door een strategie te bedenken en daarop mijn gedrag aan te passen. In mijn situatie met een chronische aandoening is dit heel handig. Ik pas me zo goed mogelijk aan en werk aan dat deel waar ik iets aan kan doen. Door discipline en consequent gedrag komt er dan, soms na jarenlange inspanning, resultaat.

Spiegel
En wat is hierin de spiegel, van dat 'je best doen'? Als feedback op de opleiding kreeg ik te horen dat het eigenlijk wel goed genoeg is. Ik ben goed genoeg. Ik zou meer kunnen ontspannen, genieten, tevreden zijn.

Bewust inzetten
Ze zijn best confronterend, deze gedragspatronen. Maar het is oh zo fijn om ze wat beter te leren herkennen en kennen. Het zou mooi zijn dat je dan uiteindelijk je kwaliteiten zo in kunt zetten dat ze zoveel mogelijk voor je werken. Dat je ze bewust kunt inzetten.

Meeste winst
De meeste winst hierin haal ik uit het herkennen van mijn gedragspatroon bij mijn lichamelijke tegenslagen. Volop weestand. Alle kanten oprennen, paniek, actie, boosheid. Ik probeer nu steeds meer eerst te kijken wat de situatie is en dan te kijken wat het eerste is dat ik hierin kan doen. Best lastig, maar de aanhouder wint meestal. Aan mij zal het niet liggen, ik doe mijn best!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u reageren, of heeft u een vraag, laat hier uw reactie achter: