donderdag 4 april 2019

Vingerklem


In deze oude Chinese vertelling kocht een man een apart voorwerp op de markt. Het was een soort spel. Nieuwsgierig speelde hij er wat mee totdat ineens zijn twee vingers vast zaten. Wat hij ook deed, hij kreeg het er niet af. Het bleek een vingerklem te zijn. Het ging van kwaad tot erger; hoe meer hij zich verzette, des te strakker de klem. Totdat hij geen kant meer op kon. Hij werd boos, toen bang, verongelijkt, verdrietig en uiteindelijk neerslachtig.


Verzet had geen zin. Van lieverlee ontspande hij een beetje. De emoties vloeiden langzaam weg. "Dan moet ik er maar mee leren leven", dacht hij. Hij paste zich zo als goed mogelijk aan en het lukte hem na een tijdje zelfs weer om te lachen.


Op een gegeven moment deed hij weer vanalles en merkte hij dat de klem wat losser kwam te zitten. Met koken knoeide hij er per ongeluk wat olie op. De klem gleed ineens heel soepel van zijn vingers af.


Hij was stomverbaasd. Ineens was hij verlost van zijn grote last. Maar hij moest ook erg lachen. Het was voorbij. De oplossing was zo simpel, maar door zijn verzet en emoties van boosheid en paniek, had hij niet rustig naar zijn situatie kunnen kijken. Door ontspanning en acceptatie was hij uiteindelijk van zijn last verlost.

Dit verhaal is natuurlijk een metafoor voor het omgaan met tegenslag. Tegenslag vormt in ons leven enerzijds een uitdaging, maar we kunnen ook de handdoek in de ring gooien. Soms wordt die tegenslag onze nieuwe levensmissie, of verrijkt het ons leven op een manier die we nooit van tevoren bedacht hadden.

In mijn leven heeft tegenslag een grote rol gespeeld. Het heeft mij net als de Chinese man alle soorten van emoties bezorgd, maar mij ook enorm in de actie gezet. Door tegenslag heb ik mijn leven moeten aanpassen en anders moeten organiseren. Het heeft de richting en keuzes in mijn leven beïnvloed en zelfs bepaald. Terwijl de eerste emotie bij tegenslag in mijn geval altijd machteloosheid is. Dat is een oude overtuiging.

De uitdaging is om steeds sneller te ontdekken welke overtuigingen belemmerend zijn, in plaats van de belemmering zelf. Dan wordt het mogelijk om de ware aard van het probleem te zien en te bekijken wat daarbij de beste houding is.

Bron Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_finger_trap: Het begrip wordt gebruikt in de Acceptance and Commitment Therapy.





 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u reageren, of heeft u een vraag, laat hier uw reactie achter: