woensdag 18 december 2019

Zingeving

Hij zei het mooi, Tim Overdiek; “de zin van het leven is dat jij en ik hier een gesprek kunnen voeren en dat we daardoor verbinding ervaren.” Het frappante is juist dat hij dit zei in de uitzending van het tv-programma “De Kist‘, een programma over de dood.

In de coachopleiding werd veel aandacht besteed aan het onderwerp ‘zingeving’. In onze moderne maatschappij, waarin de meeste mensen gemiddeld gezien beschikken over een bestaansminimum, een veilig huis, voldoende voedsel, genoeg mogelijkheden tot een gezonde leefstijl en goede opleidingen; is gebleken dat juist zingeving de belangrijkste basis is voor een gelukkig leven.

We hoeven immers niet meer te overleven op de steppe, geen honger te lijden omdat we vandaag geen hert geschoten hebben of de bessenpluk tegenviel, en onze tent van dierenhuiden wordt niet omver gelopen door een kudde bizons of geplunderd door een rivaliserende stam. We zijn van 'overleven' naar leven gegaan. Wanneer de eerste levensbehoeften als vanzelfsprekend vervuld worden, komt er meer ruimte voor: ‘waarom dan en op welke manier?’

En juist in dat moderne, haastige leven, vol drukte, moeten presteren en moeten gelukkig zijn, blijkt dat mensen soms even door de bomen het bos niet meer zien. Dat ze verdwaald raken in het woud aan eisen die aan ze gesteld worden of die ze aan zichzelf stellen. Want waarom doen we dit eigenlijk allemaal, wat is de zin hiervan? Er ontstaan gevoelens van stress, verveling, apathie of somberheid.

Tim Overdiek benoemt de zingeving in zijn leven na het overlijden van zijn vrouw vanuit het verlies, vanuit een tekenende verdrietige ervaring. Kun je na een hele heftige ervaring nog zingeving ervaren? Ja, zegt Victor Frankl in zijn beroemde boek ‘Man's Search for Meaning’, waarin hij vanuit zijn meest afschuwelijke ervaringen in het concentratiekamp tot de conclusie komt dat de zin van het leven alleen maar kan zijn dat je betekenis geeft aan datgene wat je overkomt.

Maar kijken naar zingeving kan ook vanuit een ander perspectief. Waar kom je je bed voor uit, wat brengt je in een flow? Wat deed je in de meest gelukkige periode van je leven, wat zorgde ervoor dat je toen gelukkig was? Of een andere vraag: Mocht je in het gezin van herkomst er gewoon zijn of moest je altijd iets doen? Ook een goed inzicht geeft de sterfbedtest: ‘als dit het eind van je leven zou zijn, ben je dan tevreden over wat je hebt gedaan, wat waren de gemiste kansen, wat had je liever niet gedaan? Of andersom geredeneerd: wat zou je doen als geld geen rol speelt?

Nu de feestdagen eraan komen, staan we meer stil bij zingeving, het opzoeken van verbinding met je gemeenschap. Het is goed om daarbij ook stil te staan bij wat zingeving voor jou is. Wat geeft je energie; doe je nog steeds wat je gelukkig maakt? Mis je nog iets in je leven? Of is een bepaalde ervaring zo zwaar voor je dat je moeite hebt met het ervaren van geluk en de zin ervan te zien? En de volgende vraag is: wat heb je nodig om zingeving te ervaren? Op welke manier kun je dat gaan opzoeken en realiseren?

Bij het afsluiten van het oude en het opstappen naar het nieuwe komt vanzelf de vraag: hoe is het afgelopen jaar gegaan en wat gaan we hierna doen? Vanuit welke motivatie? Ik wens je toe dat je hier even bij stil kunt staan. En dat je vanuit een intrinsieke motivatie verder kunt gaan op een weg die voor jou zinvol is. 
Piramide van Sonnevelt, bron: https://www.sonneveltopleidingen.nl/artikel/de-vitaliteitspiramide-6-belangrijke-tips-om-je-vitaal-te-voelen
Victor Frankl: https://nl.wikipedia.org/wiki/Viktor_Frankl
https://verkenjegeest.com/de-logotherapie-van-viktor-frankl/
https://www.bol.com/nl/p/man-s-search-for-meaning/1001004011679765/?suggestionType=browse&bltgh=lsUnb-vA88x5be8RSSFB4Q.1_2.3.ProductImage
De Kist – met Tim Overdiek: https://portal.eo.nl/programmas/tv/de-kist/gemist/2019/06/02-tim-overdiek/ 

k hoop dat je me blijft volgen en je reactie geeft of contact opneemt als je een vraag hebt. Hier rechts is een knop om je te abonneren op mijn Blog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u reageren, of heeft u een vraag, laat hier uw reactie achter: